уторак, 19. април 2011.

Настанак групе

Рибља Чорба је званично настала у ресторану Шуматовац 15. августа 1978. године. Група је прво требала да се зове Бора и ратници, а онда су се одлучили за Рибља Чорба. Био је то београдски сленг за менструацију и сликовито је представио директну лиричност групе.

Први концерт Чорба је одржала у војвођанском месту Елемир 08.09.1978. године, после чега су уследиле и свирке у Суботици и Сарајеву, где су стекли нову публику.

22. децембра објављују први сингл са песмама Лутка са насловне стране и Он и његоб BMW, који је одмах постигао велику популарност иако поприлично „танко“ одсвиран. После објављивања сингла, у групу долази нови гитариста, Момчило Бајагић Бајага, који је имао значајну улогу у раду Рибље Чорбе.

19. марта 1979. после неколико свирки на којим су промовисали песме које ће се касније наћи на деби албуму, објављују и други сингл са песмама Рокенрол за кућни савет и Валентино из ресторана. 1. септембра одржана је и промоција деби плоче на Ташмајдану.

Желећи да направи народску забаву, Бора је концерт рекламирао паролом: „Рибља Чорба неће да вам отима лову – улаз два сома“, што је у то време била јако популарна цена.

Изненађујуће је било да је публика знала све песме напамет, иако је албум изашао тек 10 дана после концерта.

Деби албум Кост у грлу, снимљен је 1979. године. Неувијени језик којим су писани текстови у старту је изазвао проблеме. Тако је у песми Мирно спавај, споран стих „попиј своје седативе“, јер асоцира на дрогу, због чега је један читав део тиража морао бити повучен. Бора је превентивно променио име песме Још један усран дан у Још један шугав дан.

Осим ње, на албуму су се нашле и песме Остани ђубре до краја, Звезда поткровља и сутерена, Егоиста, Позајмила је паре, полудела је скроз итд.

До половине фебруара 1981. група је снимала албум Покварена машта и прљаве страсти, за коју је Бора из војске слао текстове за неке песме, док би га у повратку чекале готове песме, за које углавном био заслужан Бајага. Међу њима су се издвојиле: Немој срећо, немој данас, Два динара друже, Ево ти за такси, Рекла је, Остаћу слободан, Лак мушкарац, Неке су жене пратиле војнике.

Исте године, група снима и трећи албум Мртва природа. Прве недеље по објављивању, албум је продат у тиражу од 100.000 примерака, док се коначни тираж зауставио на 450.000 продатих плоча. Албум је донео нове хитове: Ја сам се ложио на тебе, Не веруј жени која пуши Дрину без филтера, Одлазак у град, На западу ништа ново, Пекар, лекар, апотекар, Нећу да испаднем животиња, Волим, волим жене.

Рибља Чорба је започела турнеју, која је, испоставиће се, мало незгодно названа: „Ко преживи - причаће“. Наиме, на концерту у Загребу се појавило 15.000 младих, а пошто су само двеја врата била отворена, у гужви је изгажена 14-годишња Загрепчанка, која је преминула од повреда.

Промотивна турнеја поводом изласка ове плоче крунисана је снимањем живог албума У име народа, на који су уврштени само проверени концертни фаворити.

Следећи албум Бувља пијаца појавио се крајем 1982. године. Са албума су се издвојиле песме: Добро јутро, Драга не буди педер, У два ће чистачи однети ђубре, Слушај сине обриши слине, Како је лепо бити глуп, Ја ратујем сам...

На основу гласова читатељки Базара, Бора је изабран за идеалног мушкарца, на шта је он одговорио песмицом „Домаћице, скините гаћице, ја волим ваше фланелске спаваћице“.

У периоду објављивања албума Вечерас вас забављају музичари који пију, Бајага је већ радио на соло плочи, али је и на овом албуму учествовао са неким својим песмама. Издвојиле су се песме: Мангупи вам кваре дете, Бесни пси, Џукеле ће ме докусурити, Кад ходаш... У то време се појавила и Бајагина соло плоча, после чега је Бајага убрзо основао своју групу Бајага и инструктори.

Група добија нове гитаристе, са којима снимају нови албум Истина 1985. године. На њему се нашла песма Погледај дом свој, анђеле, која је проглашена за песму деценије.

Већ следеће године, објављен је и албум Осми нервни слом, са песмама: Проклето сам, Један човек, Амстердам... После објављивања овог албума, група прави малу паузу, коју су чланови искористили за рад на соло пројектима.

1987. група снима девети албум Ујед за душу са песмама: Ја ћу да певам, Када падне ноћ, Члан мафије и другим.

Десетогодишњица рада групе 1988. обележена је компилацијом Рибља Чорба 10 и албумом Прича о љубави обично угњави, која скоро да и није имала политичких текстова, већ бенигних тема: Авиону сломићу ти крила, Ко те љуби док сам ја на стражи, Око мене... Када су сви прогнозирали престанак рада Чорбе због персоналних промена, група снима албум Коза Ностра, на којем су се као гости појавили Џони Штулић и група Азра. Албум је донео песме: Ал Капоне, Где си у овом глупом хотелу... Током ратних година, Чорба је свирала у иностранству и објављивала плоче које нису остављале дубљи траг: Лабудова песма, Збогом србијо и Остало је ћутање.

1997. објављен је албум Нојева барка са песмама: 16 ноћи, Где си, Нојева барка... Овај и следећи албум Пишање уз ветар, оставили су нешто дубљи траг код публике у односу на албуме објављене у ратним годинама.

2009. године објављују албум Минут са њом.

Нема коментара: